NUMMISUUTARIT, ohjaus Vilho Siivola
7.-8.7.1963
SEITSEMÄN VELJESTÄ, ohjaus Ari Laine
13.-14.7.1963
NURMIJÄRVEN NÄYTTELIJÄIN KIERTUE USA:SSA JA KANADASSA
3.10.-5.11.1963

Oikealla Kivi-juhlien vuoden -63 käsiohjelman kansi, joka on taiteilija Vilho Askolan käsialaa.
Vasemmalla yrityksen mainos.
Åke Launialan (Nurmijärven Opintorahastoyhdistyksen puheenjohtaja 1952-1979) tervehdyspuhe Kivi-juhlilla -63. Teksti yhdistyksen 25-vuotishistoriikista. Teksti jatkuu alla olevassa kuvassa.
Vasemmalla: Yritysten mainoksissa on käytetty Aleksis Kiven Seuran kuvalaattoja, joita tekivät taiteilijat Erkki Tanttu, Aarne Nopsa, Arvo Lukala sekä Urpo Huhta.
Oikealla: Nurmijärven Opintorahayhdistys ry:n kiitos-sanat käsiohjelmassa.
Åke Launialan (Nurmijärven Opintorahastoyhdistyksen puheenjohtaja 1952-1979) teksti käsiohjelmassa.
Nummisuutarit, ohjaus Vilho Siivola
Vilho Eemeli Siivola (1910-1984) oli suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja teatterineuvos. Hän teki merkittävän uran Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä, Nummisuutarien ohjaajana Taaborinvuoren Kivi-juhlissa sekä noin viidessäkymmenessä elokuvassa vuosina 1936–1976.
 Tunnetuimman elokuvaroolinsa hän teki vuonna 1955 Tuntemattoman sotilaan Mäkilänä. Teatterissa hänet tunnettiin esimerkiksi Nummisuutarit- ja Anton Tšehov-tulkinnoistaan. Lähde Wikipedia.
Seitsemän veljestä, ohjaus Ari Laine
Aarne ”Ari” Laine (1912 Nurmijärvi – 1998 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.
Ari Laine loi pitkän uran teattereissa operettien näyttelijä-ohjaajana. Laine esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa vuonna 1936. Hän näytteli kaikkiaan 26 elokuvassa, joista viimeisessä vuonna 1973. Laine tunnetaan parhaiten Aaretti-rengin osasta Valentin Vaalan elokuvassa Siltalan pehtoori vuodelta 1953 sekä Mauno Kypenäisen osasta elokuvassa Putkinotko (1954). Hänen ainoa pääroolinsa oli Taneli Taivainen hupailussa Laivaston monnit maissa (1954). Ari Laine loi pitkän uran myös televisio-ohjaajana. Hän kuului Helsingin Ympäristöteatterin perustajajäseniin. Lähde Wikipedia.
Kivi-juhlat, 7 veljestä -näytelmä Taaborinvuorella
Kuva: Teuvo Kanerva
Museovirasto
NURMIJÄRVEN NÄYTTELIJÄIN KIERTUE USA:SSA JA KANADASSA 3.10. - 5.11.1963
Taaborilaiset Amerikassa

Vuoden 1962 Kivi-juhlien jälkeen heräsi Seitsemän veljeksen näyttelijöiden keskuudessa ajatus lähteä Amerikkaan. Matkaan oli valmistauduttava huolella, sillä kumpikin esitys oli sekä sovitettava että harjoiteltava sisätiloja varten. 
Esityspaikkakunnat olivat New York, Fitchburg, Toronto, Sudbury, Sault Ste Marie, Port Arthur, Virginia, Marguette, Chicago, Detroit ja Fairport Harbor.
Arvostelut esityksistä Amerikan suomalaislehdissä olivat ylistäviä. Toimittaja Mary Corbett kirjoitti Nummisuutareista Ontarion Sault Ste. Mariessa ilmestyvässä The Sault Daily Star-lehdessä: "Kun Suomen Taaborin näyttelijät esittivät ensimmäisen näytelmänsä Clayton Auditoriumissa, he tekivät suomenkielisistä teatterihulluja". Selostettuaan näytelmän juonta ja lavastusta hän kertoi: "Kuulijakunta reagoi voimakkaasti naurunpurskahduksin ja jalkojen tömistyksin, kun joku näytelmän kohokohta ilahdutti heitä."

Seitsemän veljestä teki toisen vierailumatkan Yhdysvaltoihin 29.1.-17.2.1971. Matka suuntautui New Yorkiin ja Floridaan. Esiintymispaikkoina olivat Imatra Hall New Yorkissa sekä Suomalainen Turistiklubi Lantanassa Floridassa ja Kenttähaali Lake Warthissa Floridassa.

Oikealla Kivi-juhlien USA:n ja Kanadan -kiertueen käsiohjelman kannet. Oikealla Aleksis Kiven kuva, joka on taiteilija Vilho Askolan käsialaa.
Eino Aaltonen oli Kivi-juhlien yleissihteeri/toiminnanjohtaja vuosina 1952-1977.
Berndt Rainer von Fieandt (1890-1972) oli suomalainen poliitikko. Hän oli Suomen pääministeri vuosina 1957–1958 ja Suomen kansanhuoltoministeri 1939–1940. Hän kuului aateliseen von Fieandtin sukuun. Lähde Wikipedia.
Toivo Ilmari Wuorenrinne (1892-1984) oli suomalainen työväenopiston rehtori, professori ja kirjailija. Opiskeluaikanaan Wuorenrinne kiinnostui näyttelemisestä ja oli mukana muun muassa maaseudulle suuntautuneilla teatterikiertueilla. Vuosina 1920–1925 Wuorenrinne toimi sivutoimisena näyttelijänä Kotkan Näyttämöllä ja Kotkan työväenteatterissa. Vuosina 1960–1967 Wuorenrinne oli Suomen kansallisteatterin johtokunnan puheenjohtajana. Lähde Wikipedia.
Alla sama teksti suomeksi.
Nummisuutarit-näytelmän ohjaajan Vilho Siivolan tervehdyssanat kiertueen käsiohjelmassa. Teksti jatkuu alla olevassa kuvassa.
Vilho Eemeli Siivola (1910-1984) oli suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja teatterineuvos. Hän teki merkittävän uran Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä, Nummisuutarien ohjaajana Taaborinvuoren Kivi-juhlissa sekä noin viidessäkymmenessä elokuvassa vuosina 1936–1976.
 Tunnetuimman elokuvaroolinsa hän teki vuonna 1955 Tuntemattoman sotilaan Mäkilänä. Teatterissa hänet tunnettiin esimerkiksi Nummisuutarit- ja Anton Tšehov-tulkinnoistaan.
Yritysten mainoksissa on käytetty Aleksis Kiven Seuran kuvalaattoja, joita tekivät taiteilijat Erkki Tanttu,
Aarne Nopsa, Arvo Lukala sekä Urpo Huhta.
Alla mainoksia USA:n ja Kanadan -kiertueen käsiohjelmassa.
Back to Top