UUDET TUULET PUHALTAVAT TAABORILLA!
NUMMISUUTARIT, uudistunut ohjaus: Paavo Liski. Eskoina Kalevi Nummi ja Tapio Virolainen. 
2.-3.7.1978 sekä
SEITSEMÄN VELJESTÄ, ohjaus Ari Laine
9.-10.7.1978
Vuonna 1978 Kivi-juhlat uudisti Nummisuutarien ohjauksen lisäksi myös käsiohjelman kannen. Kuva Aleksis Kiven patsaasta Nurmijärvellä.
Aleksis Kiven patsas on Aukusti Veuron pronssiveistos vuodelta 1934 Nurmijärvellä. Se on siirretty nykyiselle paikalleen Aleksis Kiven aukiolle kirjaston eteen vuonna 2000.
Veistos oli Aukusti Veuron kilpailuehdotus Kiven muistomerkiksi Kansallisteatterin eteen. ”Mietteissä”-niminen ehdotus voitti kilpailun, mutta veistosta ei kuitenkaan tilattu. Helsingin sijaan ehdotus toteutettiin Nurmijärvelle Kiven syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Lähde Wikipedia.
Åke Launialan (Nurmijärven Opintorahastoyhdistyksen puheenjohtaja 1952-1979) tervehdyspuhe Kivi-juhlilla -78. Teksti yhdistyksen 25-vuotishistoriikista.
Professori Erkki Helamaan kirjoitus 1978 käsiohjelmassa.
Erkki Ilmari Helamaa (1924-2014) oli suomalainen arkkitehti. Hän oli Tampereen teknillisen korkeakoulun rakennusopin professori. Hän oli koulun vararehtorina vuodesta 1976.
Suurten julkisten rakennusten lisäksi hän suunnitteli entistämisiä, muun muassa Aleksis Kiven syntymä- ja kuolinkotien entistämiset.
Aleksis Kiven Seuran puheenjohtajana Helamaa toimi vuosina 1971-1987. Lähde Wikipedia.
Uudet tuulet puhalsivat myös käsiohjelmassa saaden ajan hengen mukaiset mainokset.
Yritysten mainoksissa on käytetty Aleksis Kiven Seuran kuvalaattoja, joita tekivät taiteilijat Erkki Tanttu,
Aarne Nopsa, Arvo Lukala sekä Urpo Huhta.
Ohjaajan sana, Paavo Liski
Paavo Antero Liski (1939-2005) oli suomalainen näyttelijä, teatteriohjaaja, teatterinjohtaja sekä professori.
Koulutukseltaan Liski oli filosofian maisteri. Hän aloitti ammattiteatteriuransa Turun kaupunginteatterissa 1963 näyttelijä-dramaturgina. 1968–1972 hän toimi Kuopion Yhteisteatterissa (nyk. Kuopion kaupunginteatteri) ohjaajana ja näyttelijänä. Vuonna 1972 Liski nimitettiin vastavalmistuneen Oulun kaupunginteatterin teatterinjohtajaksi. Vuodesta 1975 Liski toimi Helsingin kaupunginteatterin johtajana. Vapaaksi taiteilijaksi Liski jättäytyi vuonna 1983 ohjaten Suomen eri teattereissa sekä näytellen useissa tv- ja elokuvatuotannoissa. Hän ohjasi myös Virossa Draamateatterissa sekä Marin ja Petroskoin kansallisissa teattereissa. Liski ohjasi muun muassa Kalevala-aiheisia näytelmiä. Vuonna 2002 hän sai elämäntyöstään kirkon kulttuuripalkinnon.
Vuonna 1986 Liski sai parhaan miespääosan Jussin roolistaan Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan Antti Rokkana. Liski oli kysytty ja pidetty puhuja ympäri Suomen, teemoinaan Karjala-kysymys, kulttuuri, teatteri, sivistys, Suomi ja suomalaisuus. Paavo Liskin poika Petri Liski on Suomen Kansallisteatterin näyttelijä.
Seitsemän veljestä ohjaajana jatkoi Ari Laine ja 1978 oli Laineen 20 peräkkäinen ohjausvuosi Taaborinvuorella.
Back to Top